הספר הזה עניין אותי. מדובר בספר שעוסק כולו ביצירה. חשבתי לעצמי – כמה כבר אפשר לכתוב על יצירה? היא פשוט שם, לא?
האמת, שמגיל צעיר ידעתי שאני "יצירתית" ואז קצת לקחתי את זה כמובן מעליו. אבל אלדד דווקא חקר את הנושא לעומק והראה בספרו "סוד מעגל היצירה" כמה מורכב העניין הזה, או אולי בעצם פשוט מאוד. תלוי איך מסתכלים על זה…
אנרגיית היצירה היא אין סופית, וחשובה לחיים של אושר וסיפוק, טוען אלדד בספרו, ומציע כלים להעמקה, מיומנויות שונות שיעזרו לדייק את היצירה, הזדמנות להתבוננות פנימית ושאילת שאלות. יש בספר רעיונות חכמים, כאלה שמצאתי את עצמי קוראת, מעכלת רגע וקוראת שוב. אהבתי למשל, את הקטע על מציאה ויצירה של משמעות, שגורס כי כל יצירה שלנו חייבת לעבור דרך עולמנו הפנימי, וכי החיפוש אחר משמעות נתמך פעמים רבות ביצירה עצמה.
הספר מחולק ל12 פרקים, כל אחד מספר על מיומנות לפיתוח יכולת היצירה, ההגשמה והביטוי, ומראה איך זה נראה הלכה ומעשה בעיר מעניינת בעולם. אנחנו מטיילים בתל אביב, רומא והלסינקי ומקבלים השראה לחיים של יצירה לפעמים מוכרת, ולפעמים זרה – אחרת. מירושלים למשל, למדתי לאפשר רב קיום של קולות בתוכי.
החיים יכולים להיות מלאים ביצירה, התחדשות, שמחה שנובעת מתוכינו – לכל אחד יש ביטוי עצמי, אותנטי. אלדד קורא לקורא לחקור מה מימוש תפקידו בעולם ברצינות רבה ומציע כי מי שמצא תפקידו בעולם ירגיש במקום, במרכז שלו, עם פחות ספקות. מה אומר? מיד התחלתי לחשוב, מה היעוד שלי?! ואז ישבתי עם אלדד לראיון, כדי להתחקות וללמוד עוד על יצירה, אופטימיות ופיתוח אישי.
אלדד שרי, יליד ירושלים, גר בזכרון יעקב, עובד בנתניה. מעיד על עצמו שהוא איש משפחה , "נשוי, אבא וכבר סבא!". עובד בתחום ניהול כספים בתחום התיירות, "ואוהב את זה. בתחום הזה בדרך כלל פוגשים אנשים ברגעים משמחים ונחמדים של חופשה, פנאי ורגיעה". הוא עוסק ביצירה, הלחנה וכתיבה מגיל צעיר מאד, למעשה מאז שזוכר את עצמו בגיל ההתבגרות. מנגן פסנתר, אקורדיון, מלחין, מופיע, מפיק מוזיקה ועוסק בכך שנים רבות. "אני אוהב מאד שיתופי פעולה יצירתיים. תחום הפיתוח האישי, הפנימי, היצירתי והרוחני מעניין אותי ואני עוסק בו גם שנים רבות. למדתי אימון באופן כללי וגם אימון ליצירה ועסקתי בכך. אני רואה ביצירה חלק מהותי מחיי. הספר משלב את התחומים הללו, תחומי העיסוק האהובים בחיי: מוסיקה, יצירה, פיתוח פנימי ואישי, ניהול ותחום התיירות – וגם הנסיעות. כל העולמות הללו משתלבים בספר לידי יצירה אחת".
הספר, סוד מעגל היצירה הוא ספר שנכתב בזמן הסגרים בקורונה, כאשר התפנה לו זמן. הוא מעיד כי ספרו נבע מבפנים זמן רב ורצה להיכתב בדרך זו או אחרת שנים רבות, אך בלחץ היום יום לא נקרתה ההזדמנות.
מאיפה שאבת השראה לכתיבת הספר?
"אפשר לומר שהספר פשוט בקע, נבע מתוכי. הרצון העמוק, הנפשי, הנשמתי כמעט לכתוב על הנושא בדרך המיוחדת שלי היה עמוק וגם די דחוף. הוא הוביל אותי. היה לי ברור, גם מתוך חיבור פנימי שאני רוצה לשלב בין ספר עיון לספר השראה. זו לא הייתה השראה חד פעמית, של מאורע מסוים, או של רגע או מקום מסוים. זו הייתה הבשלה של דרך ארוכה ועמוקה של יצירה והעמקה בתחומי היצירה כל חיי – תהליך שהבשיל בזמן זה לידי גיבוש הקו הכללי של הספר ויציאה לדרך הכתיבה".
את הידע בנושא ההשראה והיצירה אלדד מעיד שקיבל משלושה תחומי מקורות עיקריים, "ניסיון יצירה אישי בגילאים שונים, בתחומים שונים,, שכלל הצלחות, אכזבות, התמודדויות עם מצבים פנימיים וחיצוניים שונים בתחום היצירה. כמו גם, ספרות רבה בתחומי פיתוח יצירה, פיתוח פנימי, מודעות, צמיחה פנימית. אין הכוונה שלקחתי רעיונות מסוימים של שיטות ודרכים מסוימות והבאתי בספר, ממש לא. אולם הצמיחה האישית שלי עקב קריאה רבה זו ותרגול דרכים רבות בא לידי ביטוי בנסיון ובדרך החיים שלי. במקרים בודדים ביותר בספר אני מביא רעיונות שאהבתי מאד מספרים אחרים ומתאימים לספר וכמובן מציין מיהו הסופר שכתב על רעיון זה. כמובן שיש גם השפעה תת מודעת לקריאת חומרים רבים בתחום – שבמהלך השנים שוקעים ואט אט הופכים לחלק מדרך החיים והמחשבה שלי. המקור החשוב ביותר אולי – האינטואיציה, ההקשבה לעצמי, ההקשבה לקולות פנימיים ועמוקים, לתובנות שעולות בי. את מקורן כמובן אינני יודע – הנפש, הנשמה, תודעה קולקטיבית, או איך שנקרא לזה – בכל אופן מדובר בחכמה פנימית, באינטואיציה שאט אט למדתי להתחבר אליה".
מדוע דווקא 12 המיומנויות האלה?
"שם הספר הוא סוד מעגל היצירה. מעגל היצירה הוא המעגל המתחיל בנפש, עם לחישת הנשמה לגבי מה היא רוצה שנבטא, שניצור. המעגל מתחיל ברצון שלנו להביא משהו משלנו לעולם. וכך אט אט אנו נעים במעגל היצירה – מנסחים לעצמנו מה אנו רוצים, ואז בונים לכך כלים, ויוצאים אל העולם, ויוצרים בעולם, ומשיקים את היצירה לעולם ובעולם, ואחר כך מנהלים את היצירה בעולם וסיום המעגל הוא שאנו יכולים לשחרר את היצירה ולחזור אל עצמנו, אל הלב והנשמה, לנוח, לקחת פסק זמן לרגיעה והתחדשות, ואחר כך לצאת למעגל יצירה חדש. שתיים עשרה המיומנויות יושבות על מעגל זה.
ארבע המיומנויות הראשונות הן המיומנויות של גילוי פנימי. מיומנויות בהן אנו מתעמקים בעולם הפנימי שלנו מנקודות מבט שונות, ומנסים להגיע לגילוי, הכרה, התבוננות וידיעה מה הוא הדבר שאנו רוצים יותר מכל, אולי בהקשר מסוים להביא אל העולם. המיומנויות הפנימיות הללו הן: הכרת וממוש התשוקות העמוקות, הכרת המורשת שקיבלנו ויצירת מורשת ומשמעות, מציאה וממוש תפקידנו בעולם ומציאת ויצירת שמחה והנאה ביצירה ובעשיה.
ששת המיומנויות הבאות הן המיומנויות שהן על חלק המעגל בהן אנו יוצאים מהעולם הפנימי אל העולם החיצוני. הן מיומנויות שיוצרות את הקשר בין העולם הפנימי ומביאות את היצירה אל העולם החיצוני. הן עוסקות גם במעשה היצירה עצמו וגם בהבאת היצירה אל העולם. שש מיומנויות אלו הן: ביטוי עצמי עמוק ומשמעותי, יצירת מידה נכונה של פרואקטיביות בחיינו, והקשבה לקול הפנימי ולאינטואיציה ושיתופם ביצירה ובעשיה, צמיחה אישית ופיתוח כישורים ויכולות, עשיה ויצירה בדרך ובקצב שלכם ןיצירת סינרגיה בין יכולות ניהול לזרימה.
שתי המיומנויות האחרונות עוסקות בקשר עם העולם. למעשה במשולש היחסים – יוצר- יצירה- עולם. בתחומים של שיתופי פעולה והסכמות עם הסביבה ובנושאים החשובים מאד של מהי הצלחה בעינינו ובהקשר היצירה שלנו ומהי מידת התגמול הנכונה לנו ואיך למצוא אותה ומה האיזון הנכון לנו בהקשר זה. שתי המיומנויות האחרונות הן: יצירת מסגרות, שיתופי וכללי פעולה מוסכמים עם הסביבה, מציאת מידת ההצלחה והתגמול הנכונות לך.
שתיים עשרה המיומנויות הללו, מנסיוני נראו לי מהותיות וחשובות ליצירת תהליך יצירה שלם וטוב ולכן בחרתי בהן. בהחלט ייתכן שעם הזמן מיומנויות אלו ואחרות יקבלו דגשים אחרים, אלא ששינוי נקודות מבט יכול לקרות בכל תהליך יצירה שלנו – היצירה תמיד נכונה לאותו הרגע, לאותה נקודת הזמן של היצירה".
מדוע ערים מדגימות בעיניך יצירתיות והשראה?
"שאלה מצוינת. הרי אפשר למצוא השראה בכל כך הרבה דברים בעולם ליצירה וגם למיומנויות שהבאתי. מדוע ערים באמת? אז ראשית התשובה הפשוטה היא כי זה מה שעלה, זה הרעיון שעלה מתוכי, שביקש לצאת מתוכי וביקש זאת בעוצמה ובנחישות שכמעט לא יכלתי להתנגד אליה. זה פשוט מה שהתבקש מתוכי לספר. אולם פטור בזאת בלבד אי אפשר. ואם אני מנסה להעמיק ולראות מה שיש בכך הרי אני רואה מספר דברים. ראשית – הנקודה של עולם פנימי ועולם חיצוני מאד חשובים לי. חשוב לי האיזון הזה הן בחיי והן להביאו לקוראים, למי שקורא את הספר. השראה מערים קסומות יכולה לתת איזון נפלא מהעולם לצד הפנימי. סיבה נוספת שאני יכול לראות היא שאנרגטית אני חש עוצמה רבה במקומות קסומים, בסמטאות מפותלות בעיקר בהן התנהלו ומתנהלים חיים. חיים יום יומיים וגם חיי תרבות, רוח, יצירה, כלכלה. אין כמו ערים מיוחדות להביא קסם זה.
סיבה נוספת שאני יכול לראות היא שערים הן דבר חי ומתפתח מכל כך הרבה בחינות ואוצר בתוכו עולמות שלמים של חיים שקרו וקורים בהם. עולמות של יצירה תרבותית ואנושית. מהבחינה הזו ערים הן השראה נפלאה למיומנויות ולתהליכי יצירה. לא פחות חשוב הוא עניין נוסף: שתי ערים מתוך 12 הערים הן בישראל: ירושלים ותל אביב. חלק מהייעוד שאני רואה לעצמי ובהמשך מסע היצירה והכתיבה שלי בנושאי יצירה, וכחלק מהוצאת מסעות יצירה הוא להביא השראה מישראל ליצירה ולהגשמה. אני חש שהתקופה הזו היא תקופה מיוחדת מאד, בה אנו זוכים לקחת חלק בתקומת העם היהודי בארץ ובמדינת ישראל. מבחינתי זו זכות ואני חש שחלק מתפקידי בתקופה זו הוא להביא את ההשראה האפשרית – ומבחינתי יש הרבה מאד השראה בארץ ישראל ובמדינת ישראל לתהליכי יצירה והגשמה. אני מתחיל בכך בספר עם ירושלים ותל אביב ובכוונתי לפתח תחום זה בספרים, בהרצאות ובסדנאות נוספות בעתיד".
לא מעט עמודים מוקדשים לחוברת תרגול. מה היית רוצה שהקורא יקח מהספר הזה?
"הספר הוא מצד אחד ספר מעשי. יש בו באמת בסוף חלקים המיועדים לתרגול. מצד שני זהו ספר השראה. כלומר – מצד אחד הייתי שמח שיקראו אותו באופן מסודר, או לפחות פרק אחד בכל פעם ואולי יתרגלו את הפרק. מצד שני – הספר מיועד, כספר השראה להיות ליד המיטה, או על שולחן העבודה, או שולחן הסלון. כך שאפשר יהיה לעיין בו מפעם לפעם, לראות אפילו תמונה, או איזה טיפ, להרהר בטיול שלך לאחת הערים מהספר, או אפילו לעיר אחרת ולהרהר איזו השראה יש לך מהן ואיך זה נוגע לחייך בנקודה זו. מבחינה זו אני אשמח שהספר ילווה אנשים לאורך זמן. כלומר – שמפעם לפעם יתרגלו, מפעם לפעם יעלעלו, יקבלו השראה בדרך זו או אחרת לחייהם.
הייתי רוצה שהקורא יקבל ההשראה לכך שאנרגית היצירה זמינה לחייו ובחייו בכל עת. יקבל כיוונים כיצד לגשת אליה, ואיך לרתום אותה לחייו. הייתי שמח שהקוראת או הקורא ישלבו בחיי היום יום שלהם אלמנטים של יצירה, של גישה לנשמה, של הקשבה ללב ולנשמה ומתוך הקשבה זו לגשת למעשה העשייה והיצירה היום יומיים שלהם".
מהי פינת הכתיבה האהובה עליך?
"יש לנו גג בו יש לי חדר עבודה לא גדול, אבל הוא שלי. שם יש לי שולחן עבודה די גדול, עם מחשב, ולידו פסנתר, וגם חיבור לתכנת הפקת מוזיקה. שם אני אוהב להיות, לכתוב, לנגן, להלחין, להרהר ולפעמים.. סתם לראות גם סדרה בנטפליקס על המחשב. זו הפינה שלי. אושר אמיתי".
על מה אתה עובד עכשיו?
"כרגע אני עובד על שיווק הספר מתוך כוונה להביאו אל העולם. יחד עם זה אני בונה תבנית של מפגשים, הרצאה וסדנה על ובעקבות הספר – "סוד מעגל היצירה – הצלחה עם נשמה". מבחינתי הגשמה, הצלחה עם נשמה היא בדיוק הסגירה של מעגל היצירה וקשורה לסוד מעגל היצירה. מעגל שמתחיל בנשמה, בקול המעודן שאני שומע בתוכי לגבי מה רוצה ליצור ולעשות, ודרך שלבי מעגל היצירה יכול להגיע בסופו של דבר להצלחה – הצלחה אמיתית בעולם. מבחינתי הצלחה עם נשמה היא הצלחה שקשורה עמוק למה שאני, למה שנשמתי רוצה ולעשות את הדרך החוצה אל העולם, ולנהל העשיה והיצירה בעולם – עד להצלחה, שהיא הצלחה אמיתית לי ולא ע"פ רצונות וקולות חברתיים שאני מנסה לרצות אותם. בקרוב מאד אני מתכנן להתחיל לכתוב את הספר הבא שיעסוק במיומנות של מציאת ויצירת שמחת החיים ושמחת היצירה בדרך מאד מיוחדת. כמו כן אני ממשיך לעבוד על הפרויקט המוזיקלי העכשווי שלי – הלב חוזר לבראשית".
חלום מטורף וגדול שקשור ליצירה שלך…
"אשמח מאד מאד שהספר סוד מעגל היצירה יתורגם לשפות רבות בעולם, שבמקומות רבים בעולם יאהבו אותו ויקראו אותו. מבחינת מוזיקה – חלום צנוע – הופעה באולם של מוזיאון תל אביב היא חלום מתוק וישן שלי. מקווה להגשימו לא בזמן רחוק מדי".
אלדד בחר לסיום שיר שהוא אוהב במיוחד, וזה מה שאמר: "אני אוהב בעיקר מוזיקה שנוגעת בלב ובנשמה. פיוטים, מוזיקת עולם מיוחדת, מוזיקה מדיטטיבית. השיר שבחרתי כשיר שאוהב במיוחד הוא השיר אקרא ליופי בפי יונתן רזאל. יונתן הוא מוזיקאי, זמר יוצר אהוב עלי במיוחד. משלב יהדות עם ישראליות, עולם ערכים עמוק ומשמעותי עם כשרון מוזיקלי אדיר וקול חם ונעים מאד. השיר אקרא ליופי הוא שיר בו הוא לקח חלק בהלחנה והוא שר אותו. השיר עוסק בקריאה ליופי, בזימון שלו, זימון מעשי, נפשי ומיסטי כאחד לחיינו. זוהי קריאה כל כך חשובה וכל כך מיוחדת בעולמנו, והשיר כתוב בצורה כל כך עמוקה, נוגעת בלב וגם מולחן בצורה כזו. קולו החם של יונתן רזאל בא לידי ביטוי נפלא בשיר וההפקה המוזיקלית והעיבוד מעודנים מאד".
"סוד מעגל היצירה" שכתב אלדד שרי הוא ספר עבה וגדוש בחומר שכדאי וכיף לגמוע במנות קטנות, לפתוח באיזה עמוד אקראי וללמוד מיומנות חדשה או לקבל השראה מביקור בעיר מלאת נשמה וקסם. אלדד אומר שהנקודה הבסיסית ביותר שהספר מנסה להעביר היא "שהקוראת והקורא יוכלו לגשת לבניית וליצירת עולם שלהם. כלומר – להבין ולדעת מהו העולם שהם רוצים באמת ליצור ולבנות וליצור יסודות ולגשת לבניית עולם זה". זהו אולי הדבר העמוק ביותר שהספר יכול לתת. לא רק ליצור, אלא ליצור את עולמך. במגוון השטחים שיש בו: עבודה, פרנסה, אהבה, משפחה וגם כמובן יצירה אומנותית. מומלץ לכל מי שרוצה להעמיק בהתפתחות אישית, משמעות ויצירה. הספר יגרום לכל אחד לקום מהספה ולחשוב, מה יש לו להציע לעולם, ואז – ליצור את זה!