מי ידע שדווקא ברמלה אמצא אומנות כל כך מיוחדת?
המרכז לאמנות עכשווית- רמלה פתח שתי תערוכות חדשות בשני אתרים שונים בעיר: בבריכת הקשתות וברחוב הרצל, במתחם מוזיאון רמלה.
התערוכות החדשות, ביוזמת מנהל מחלקת התיירות בעיר רמלה, רון פלד ובאוצרותה של ד"ר סמדר שפי, עוסקות בנושא הרלוונטי כל כך בעיני, במשבר האקלים.
בריכת הקשתות, אתר שבנו הטורקים עוד במאה השמינית, מארחת תערוכות אומנות מסקרנות. בתערוכה הנוכחית מוצגים פסלים צפים על מים של האמן הבינלאומי דניאל רוטברט. בשייט בסירה אפשר להגיע קרוב מאוד אליהם ולהתרשם. שם התערוכה, "רמלה אנתרופוקן" מתייחס לתקופה הנוכחית, העידן הראשון בו השפעת המין האנושי יצרה שינוי קיצוני כולל בטבע, בין השאר, לשינוי האקלים שהקיץ חווינו בגופנו.
דניאל רותברט , אמן אמריקאי החי ועובד בניו יורק, עוסק בנושאים אקולוגים דרך פסלי הזכוכית והאלומיניום הצפים שלו ובכובע נוסף שלו הוא סופר ומבקר תרבות. רוטברט הציג את פסליו הצפים בנהר ההדסון, במעיינות חמים בגרמניה ובמקורות מים נוספים בעולם. הפסלים שיצר עבור התערוכה הנוכחית הותאמו למבנה העתיק של הבריכה, ולתנועת המים בתוכה.
הרומן עם בריכת הקשתות התחיל כאשר דניאל חיפש מקור מים עתיק, וקרא ברשת על בריכה עתיקה בישראל, בעיר רמלה. הוא יצר קשר עם ד"ר סמדר שפי, אוצרת המרכז לאמנות עכשווית, וכך התחיל להרקם הפרוייקט. בנוסף, פנה רוטברט לקרן NYSCA קרן התרבות של מדינת ניו יורק, שבזכות תמיכתה הנדיבה, מסייעת למרכז לאמנות עכשווית רמלה לעלות על מפת האמנות העולמית.
בריכת הקשתות רמלה : דניאל רוטברט/ רמלה אנתרופוקן
פתיחה חגיגית : 19.9.2023 בשעה 19:30
שעות פתיחה : א-ה 08:00-16:00, יום שישי 09:00-14:00, יום שבת 09:00-16:00
האם האדם הוא מרכז היקום?
התערוכה השניה מוצגת בחלל הפיזי של המרכז לאמנות עכשווית, ברחוב הרצל, שצמוד לשוק רמלה. תערוכת היחיד 'המקום בו שבילים נפגשים', של האמנית האיטלקייה אלנה צ'רטי שטיין היא מיצב מהפנט המדמה ים. האמנית חיה בישראל למשך מספר שנים, וחזרה לגור במילנו לפני כשנה.
היא סיפרה ששהתה תקופה ארוכה בחלל שבו הציבה את הציורים שלה, ואפילו ישנה במוזיאון – כדי לראות איך האור נוחת בחלל בשעות שונות של היום. התוצאה באמת מרהיבה, ציור בקיר מזכיר באופן אבסטרקטי את הקירות מלאי האזוב בבריכת הקשתות, ואפשר לבהות בקיר דקות ארוכות.
צ'רטי שטיין משתמשת בנופים על מנת לבחון את היחסים בין האדם לטבע. בעבודותיה, שלעיתים קרובות משלבות חומרים אורגניים כמו צמחים, חיות ופטריות, היא חוקרת שאלות על מקומנו בטבע. גם בעבודה הנוכחית היא שילבה עלים על ויטראז' שיצרה בחלון, "עם הזמן צבעם ישתנה", היא מסבירה, "וזה חלק מהקסם".
בתערוכה הנוכחית היא מפנה את תשומת ליבנו לכך שהעולם משתנה: שינויי האקלים מורגשים היטב ופורמים את מה שנדמה היה כסדרי עולם, החל מהנחות וידיעה של מתי והיכן קר או חם ועד לשאלה מהו האנושי.
החלונות מחוללים של ההתרחשות – אור היום הזז ומשתנה מייצר תנועה והשתקפות בחלל, כך שכל כמה שעות החלל נראה אחרת.
התערוכה יוצרת אווירה של קדושה ללא דת, שבילי עץ על הרצפה משמשים כמסלול הליכה, הים של צ'רטי שטיין טעון משמעות ומתייחס לטקסי התקדשות, חניכה ומעבר בתרבויות רבות. כך למשל המקווה ביהדות, הטבילה הנוצרית או רחצת הפנים, הידיים והרגליים לפני התפילה באסלאם. היא מתייחסת לעיר בה מוצגת תערוכתה, העיר רמלה, עיר בה חיות קהילות משלוש הדתות .
האם האדם הוא מרכז היקום? זו שאלה שנשאלת, והתשובה היא – לא.
למרות שהתרגלנו לחשוב ככה, האדם הוא חלק מתוך מערך עצום כולל,
חלק מהעולם, ולא, העולם לא נברא בשבילנו, כפי שהורגלנו לחשוב.
אני באופן אישי נדהמתי שאותה אומנית אחראית גם על ציור השמן הענק וגם על הויטראז'ים בחלונות. התערוכה יפה ומעוררת מחשבה ואני ממליצה לבקר בה.
בחלל ברחוב הרצל רמלה: אלנה צ'רטי שטיין / המקום בו שבילים נפגשים
פתיחה חגיגית : 19.9.2023 בשעה 17:30
שעות פתיחה: א- ה 15:00 – 09:00
בורקס או סנדוויץ' בשוק רמלה
במרחק של דקת הליכה מהמוזיאון נמצא שוק רמלה. יש בו כמה מקומות שטוענים לכתר הסנדוויץ' התוניסאי הטוב ביותר,
וגם כמה דוכנים שמציעים בורקסים מושחתים יחד עם לימונדה חמצמצה. אם אתם אוהבים אוכל הודי כמוני, גשו לפפריקה ותטעמו מטעמים.
מי ידע שברמלה יש כל כך הרבה תרבות ואומנות?! תכלס, אני ???? אפילו כתבתי על זה כאן.
אבל מדהים לראות את החידושים, שווה לשוב ולחזור…
ספרו לי בתגובות על עוד מקומות ברמלה ששווה להגיע אליהם בביקור הבא!